nlenfr

De Stichting Bevrijdingscomité Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen, heeft op woensdag 17 april de jaarlijkse herdenking gehouden van de bevrijding van deze drie dorpen in 1945. Dit gebeurt jaarlijks bij het monument aan de Lierderstraat, naast de kerk in Lieren. De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums hebben aan deze herdenking hun medewerking verleend.

 

Herdenking Lieren 2019

 


 

’s Morgens om 9.00 uur vond de herdenking plaats met de leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool Prinses Juliana uit Lieren, die het monument geadopteerd hebben. De vlaggen van Canada en Nederland werden gehesen, tijdens het spelen van de volksliederen "O Canada" en het "Wilhelmus" door twee pipers van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums.

 

’s Avonds om 19.30 uur was er een herdenking met medewerking van de gehele band van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums, Marten Hartgers met trompet en The Old Army Cars met hun legervoertuigen en een aantal sprekers. Bij het monument werden door verschillende vertegenwoordigers bloemen gelegd. Aan het einde van de plechtigheid werden de vlaggen gestreken, tijdens het spelen van de volksliederen van Canada en Nederland. 

Meer foto's kunt u HIER vinden.

 


 

Het bevrijdingsmonument in Lieren (gemeente Apeldoorn) bestaat uit een zwerfkei met daarop bevestigd een plaquette en een Canadese es. Bij deze boom is een informatiebord geplaatst. Op 17 april 1985 is met monument onthuld door de toenmalige burgemeester van Apeldoorn, Jhr. Drs. P.A.C. Beelaerts van Blokland.

 

Monument Lieren

De tekst op de plaquette luidt:
'PRINCESS PATRICIA CANADIAN LIGHT INFANTRY

BEVRIJDERS
VAN
LIEREN
17-04-1945
2E BRIGADE - 1E DIVISIE
THANK YOU LIBERATORS
SICILIË - ITALIË - FRANKRIJK - BELGIË
DUITSLAND - HOLLAND'.

De tekst op het informatiebord luidt:
'17 APRIL 1945 "40 JAAR VRIJ" 17 APRIL 1985
DEZE CANADESE ES IS GEPLANT OP 17 APRIL 1985
40 JAAR NA DE BEVRIJDING DOOR DE CANADEZEN.'

 

Het bevrijdingsmonument bevindt zich in het plantsoen voor de Lierderstraat te Lieren (gemeente Apeldoorn).