Bevrijdingsvuur Beekbergen

Optreden
beekbergena2016
Datum: 5 mei 2022 12:00 - 13:00

Plaats: Beekbergen, Nederland

Bevrijdingsvuur Het Bevrijdingsvuur wordt om middernacht in Wageningen ontstoken op het 5 Mei plein voor het historische hotel “De Wereld”. Het Bevrijdingsvuur is een indrukwekkend symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede. Het herinnert ons aan het feit hoe kwetsbaar en kostbaar vrijheid is. Vanaf deze historische locatie vertrekken verschillende loopgroepen om het vuur middels de Nationale Bevrijdingsvuurestafette als een ‘lopend vuurtje’ door heel Nederland te verspreiden. De estafette symboliseert de Bevrijding van Nederland en vormt een belangrijke overgang van het herdenken op 4 mei naar het vieren van de vrijheid op 5 mei. De aankomst van het Bevrijdingsvuur in de eigen gemeente luidt op bijzondere wijze de lokale 5 mei activiteiten in.

Bevrijdingsvuur in Beekbergen De lopers uit Beekbergen, waaronder een aantal heel jeugdige deelnemers, vertegenwoordigen de gemeente Apeldoorn en lopen in 2020 voor de 47e keer mee. De loopgroep komt rond 11.30 uur aan bij hotel “De Smittenberg” aan de Arnhemseweg. Vanaf daar loopt de groep via de Dorpstraat naar het monument 1940-1945 in het Teixeira de Mattospark aan de Loenenseweg in Beekbergen, muzikaal begeleid door de City of Apeldoorn Pipes and Drums. Leerlingen van de basisscholen uit Beekbergen en Lieren en een aantal historische legervoertuigen sluiten dan aan.

Plechtigheid Na aankomst bij het monument om 12.00 uur volgt een korte plechtigheid waarna het bevrijdingsvuur wordt ontstoken door Sue Foster uit Canada. Aansluitend draagt een van de schoolkinderen een vrijheidsgedicht voor en spreekt (loco)-burgemeester van de Gemeente Apeldoorn. De ceremonie wordt muzikaal omlijst door de “48th Highlanders Pipes and Drums”.

 

 

 

Kaart


 

Alle datums


  • 5 mei 2022 12:00 - 13:00