48th Highlanders of Holland Pipes and Drums Apeldoorn

48th Highlanders of Holland - Lest we forget

 

Translate (cookies necessary):

Nieuws


Operation Husky 2023

Operation Husky

In 2023 zal de geallieerde landing op Sicilië worden herdacht. Hier worden de gevallenen geëerd en viert men de wedergeboorte van een vreedzame, veilige en welvarende samenleving. Net als bij eerdere activiteiten zal een groep Canadezen, gedurende 20 dagen, het 325 kilometer lange pad lopen.

De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums zal aan deze herdenking in 2023 haar medewerking verlenen. HIER vindt u informatie.

 


Market Garden - John Frost Bridge

Market Garden 2022Met de ‘March over the Bridge’ onder leiding van de Pipes & Drums van de Royal British Legion veroverde de Airborne Herdenking bij de John Frostbrug weer als vanouds de harten van de toeschouwers langs de weg.

In Arnhem wordt jaarlijks op vrijdagavond rond 16 september herdacht dat in september 1944 de Slag om Arnhem plaatsvond. De geplande inname van Arnhem en de brug over Rijn was onderdeel van Operation Market waarbij de Geallieerden vanuit België via Nederland wilde doorstoten naar delen van Duitsland. De operatie bevrijdde grote delen van het zuiden van ons land maar de brug bij Arnhem was letterlijk een ‘brug te ver’ (A bridge too far) en vele militairen en burgers verloren het leven.

Market Garden Veteranen wedstrijd 2022Op zaterdag vindt de veteranen wedstrijd in het Gelredome plaats. Tijdens de pauze en na afloop van de wedstrijd brengt de massed band een aantal tunes ten gehore.

Een aantal leden van onze band hebben, als lid van de massed Pipes and Drums, aan deze herdenking deelgenomen. U kunt de media bestanden HIER bekijken.

 


Hare Majesteit Koningin Elisabeth II overleden

Elisabeth II
 
Op 8 september 2022 kwam van Buckingham Palace het droevige nieuws dat Hare Majesteit Koningin Elisabeth II op 96 jarige leeftijd is overleden. Koningin Elisabeth II was vanaf 1947 de Colonel-in-Chief van het Regiment 48th Highlanders of Canada, waaraan wij gelieerd zijn.
 
Onze gedachten zijn bij de familieleden van de koningin en bij de Britse bevolking.
 
 
 
 

Herdenking 20 jr Pipers Memorial Longueval20 year Pipers Memorial

Het Pipers Memorial in Longueval werd onthuld op 20 juli 2002. Het monument is opgericht om alle pipers, die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn gesneuveld, te eren. Toen kwamen meer dan 120 Pipers en Drummers, afkomstig van zelfs Schotland, Ierland, Engeland, Frankrijk, België, Nederland, etc. naar de onthulling en de inwijdingsceremonie.

 

Op 16 juli 2022 zijn we opnieuw naar Frankrijk afgereisd, op de 20e verjaardag van het Memorial, om hulde te brengen aan de gesneuvelde Pipers van de Eerste Wereldoorlog.

Een korte video is HIER te bekijken.

 


Exoduswandeltocht 2022

Exoduswandeltocht 2022

Op zaterdag 25 juni hebben 3 pipers van onze band hun medewerking verleend aan de Exodus Wandeltocht in Huissen.

De Exodus Wandeltocht vanaf Huissen is een eendaagse wandeltocht die vanaf 2011 ieder jaar op de laatste zaterdag van juni gehouden wordt. Vanaf die eerste wandeltocht wordt door de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums hieraan meegewerkt. Voor ons is dit dus ook een traditie geworden.

De wandeltocht start in het toen zwaar getroffen Huissen en loopt door plaatsen die ook veel te lijden hebben gehad van het oorlogsgeweld zoals Angeren, Doornenburg en Elden. De Exodus Wandeltocht kan gezien worden als een 'burgerlijke' tegenhanger van de 'militaire' Airborne Wandeltocht. Dit jaar was het geweldig wandelweer. Het was droog en zo nu en dan liet de zon zich ook zien. Ongeveer 1000 deelnemers hebben de tocht gelopen.

In editie 90 van de Highland Express kunt u meer over (o.a. de historie van) de Exoduswandeltocht lezen. Een foto impressie vindt u HIER.

 


Hattem 75+2 jaar vrijheidHattem vrijheid

Op 18 april 2020 was het 75 jaar geleden dat Hattem door de Canadesen is bevrijd. Door de toen geldende corona maatregelen was het helaas niet mogelijk dit te vieren en moest de organisatie wachten tot 2022.

Op 23 april was het dan toch echt zover; men kon haar vrijheid vieren! Verschillende activiteiten zijn door de organisatoren gepland. Eén daarvan is een optreden in de muziektent door de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums.

Een korte impressie is HIER te vinden. Daarnaast vindt u een verslag in de eerstvolgende editie van de Highland Express (89).

 


Herdenking Lieren

Herdenking Lieren 2022De Stichting Bevrijdingscomité Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen, heeft op 19 april de jaarlijkse herdenking gehouden van de bevrijding van deze drie dorpen in 1945. Dit gebeurt jaarlijks bij het monument aan de Lierderstraat, naast de kerk in Lieren. In verband met de situatie in Oekraïne is de herdenking aangepast. De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums hebben aan deze herdenking hun medewerking verleend.

’s Morgens om 9.00 uur werden de vlaggen van Canada en Nederland gehesen, tijdens het spelen van de volksliederen "O Canada" en het "Wilhelmus" door de Pipe Major van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums.

’s Avonds om 19.30 uur was er eveneens een aangepaste herdenking met medewerking van de gehele band van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums. Bij het monument werden door verschillende vertegenwoordigers bloemen gelegd. Aan het einde van de plechtigheid werden de vlaggen gestreken, tijdens het spelen van de volksliederen van Canada en Nederland.

De foto's zijn HIER te bekijken.

 


Herdenking Holten 2022

Het coronavirus heeft ons gedwongen om de herdenking in 2020 en 2021 in aangepaste vorm te laten plaatsvinden. 2 Jaar lang konden wij de gevallen Canadese militairen, en in het bijzonder de militairen van het Regiment 48th Highlanders of Canada, daardoor niet de eer geven die hen toekomt.

Afgelopen zondag (10 april) konden wij echter weer op een normale wijze, met een volle bezetting en met genodigden en publiek onze bevrijders herdenken. Wij vinden het een eer om de mensen die het grootst mogelijke offer hebben gebracht voor onze vrijheid te kunnen en mogen herdenken. Laten we vooral stilstaan bij het feit dat er ook nu nog steeds mensen zijn die dat offer brengen.

De foto's van deze herdenking kunt u HIER vinden en meer informatie over de herdenking vindt u HIER.

 


Groesbeek 2021Remembrance Day Groesbeek

Op 11 november is het “Remembrance Day” in Canada en dit wordt elk jaar ook op de Canadese begraafplaats in Groesbeek herdacht. Zo ook deze donderdag 11 november.

Diverse afgevaardigden van het Canadese leger en andere autoriteiten, waren aanwezig om de oorlogsslachtoffers te herdenken. De locoburgemeester Sylvia Fleuren van de gemeente Berg en Dal legde, samen met diverse andere genodigden, een bloemstuk bij het monument. Er waren ook leerlingen van de AFNORTH International School in Brunssum aanwezig. De leden van het Research Team van de stichting Faces to Graves hebben de leerlingen voor aanvang van de herdenking levensverhalen verteld bij de diverse graven. De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums heeft aan deze herdenking haar medewerking verleend.

Remembranche Day is de dag, dat leden van de strijdkrachten (soldaten, matrozen en piloten) worden herdacht en het is de dag waarop de legers zijn gestopt met vechten in Wereldoorlog I. Dat gebeurde op 11 november om 11 uur in 1918 (het elfde uur van de elfde dag van de elfde maand). Ongeveer 100.000 Canadese soldaten zijn in de Eerste en Tweede Wereldoorlog omgekomen. Veel mensen dragen klaprozen voor en op Remembrance Day om hun respect en steun voor de Canadese troepen te tonen. Deze herdenking werd georganiseerd door de Canadese militairen die in Duitsland gelegerd zijn.