Groesbeek 2021Remembrance Day Groesbeek

Op 11 november is het “Remembrance Day” in Canada en dit wordt elk jaar ook op de Canadese begraafplaats in Groesbeek herdacht. Zo ook deze donderdag 11 november.

Diverse afgevaardigden van het Canadese leger en andere autoriteiten, waren aanwezig om de oorlogsslachtoffers te herdenken. De locoburgemeester Sylvia Fleuren van de gemeente Berg en Dal legde, samen met diverse andere genodigden, een bloemstuk bij het monument. Er waren ook leerlingen van de AFNORTH International School in Brunssum aanwezig. De leden van het Research Team van de stichting Faces to Graves hebben de leerlingen voor aanvang van de herdenking levensverhalen verteld bij de diverse graven. De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums heeft aan deze herdenking haar medewerking verleend.

Remembranche Day is de dag, dat leden van de strijdkrachten (soldaten, matrozen en piloten) worden herdacht en het is de dag waarop de legers zijn gestopt met vechten in Wereldoorlog I. Dat gebeurde op 11 november om 11 uur in 1918 (het elfde uur van de elfde dag van de elfde maand). Ongeveer 100.000 Canadese soldaten zijn in de Eerste en Tweede Wereldoorlog omgekomen. Veel mensen dragen klaprozen voor en op Remembrance Day om hun respect en steun voor de Canadese troepen te tonen. Deze herdenking werd georganiseerd door de Canadese militairen die in Duitsland gelegerd zijn.

 


Jhr. Dr. P.A.C. Beelearts van Blokland overledenJhr dr.P.A.C. Beelearts van Blokland

 

Met intense droefheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van Jhr. Dr. P.A.C Beelaerts van Blokland. Hij overleed woensdag 22 september op 88 jarige leeftijd te Utrecht.

De heer Beelaerts van Blokland was meer dan 25 jaar spreker tijdens onze jaarlijkse herdenking, rond 12 april, op de Canadese Erebegraafplaats Holten.
De toespraken van de heer Beelaerts van Blokland waren een verrijking van onze herdenking en maakten altijd grote indruk op alle aanwezigen. Hij kon als geen ander vertellen over de verschrikkingen van de oorlog en ook over zijn eigen oorlogservaringen, over hoe de bevrijding tot stand kwam en de ultieme offers die daarvoor zijn gebracht. Hij legde altijd een link naar de tijd waarin wij nu leven en naar de toekomst.

Wij zullen hem zeer gaan missen.

Wij wensen mevrouw D. Beelaerts van Blokland, kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden veel sterkte toe om dit verdriet te dragen.

 

Namens het bestuur en de leden van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums,
Tonnie van Amersfoort,
Voorzitter

 


Exodus Huissen 2021Exodus Huissen

Op zaterdag 2 oktober was er dan toch eindelijk de 10e editie van de Exoduswandeltocht met als thema 'Vrijheid'. Onder normale omstandigheden vindt de wandeltocht plaats op de laatste zaterdag in juni; zijnde de periode waarin stil wordt gestaan bij de terugkomst van de duizenden burgers na hun gedwongen evacuatie in 1945. De datum 2 oktober herinnert aan het fatale bombardement dat plaatsen als Doornenburg en Huissen in 1944 zwaar trof. De tocht voert de wandelaar door de Betuwse natuur, over prachtige dijken, langs cultuurhistorische plaatsen en WO II monumenten. 3 Pipers van de 48th Highlanders of Holland P&D hebben voor de muzikale omlijsting gezorgd.

Foto's en video vindt u HIER.

 


Onthulling monument Beemte

Onthulling monument Beemte

Op 10 oktober 1943 wist piloot Earl Verrill de gehavende Tennessee Toddy, een vliegend fort, veilig aan de grond te zetten in Beemte-Broekland. Hij was zich niet bewust van het drama dat zich achter hem afspeelde: bombardier John Lilley was met zijn parachute blijven haken aan de staart van de B17 en sloeg te pletter in de bomen vlak voor de geslaagde landing. Als eerbetoon heeft Frits Bouwmeester, inwoner van Beemte-Broekland, met hulp van bedrijven een metalen monument laten fabriceren. Dit monument is op 1 oktober 2021 onthuld. De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums hebben aan deze onthulling hun medewerking verleend.

Foto's en video vindt u HIER.

 


Souchez 2021Souchez  2021

Ten gevolge van de Corona maatregelen konden wij 2 jaar lang helaas niet deelnemen aan de optredens in Souchez en omgeving, maar het afgelopen weekend (3, 4 en 5 september) waren wij traditiegetrouw weer gast van de Somme Battlefield Pipe Band. Wij hebben daar samen deelgenomen aan verschillende optredens. Het was geweldig om weer met elkaar op te kunnen trekken en we hebben dan ook volop genoten. U kunt HIER de foto's en video bekijken.

 

 


Herdenking Groesbeek

Herdenking Groesbeek

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten veel Canadese troepen op Nederlandse bodem. Veel van die matrozen, soldaten en vliegeniers gaven hun leven.

Deze gesneuvelde Canadezen zijn op 19 juli herdacht tijdens een kleine ceremonie in Groesbeek, met medewerking van één van onze pipers.

Opdat we hen niet vergeten!

 

 

 


Monument en plaquette Lancaster TeugeMonument en plaquette Teuge

Het oorlogsmonument in Teuge (gemeente Voorst) is opgericht ter nagedachtenis aan de zes (vijf Engelsen en één Canadees) omgekomen bemanningsleden van de geallieerde Lancaster bommenwerper die in Teuge op 12 juni 1943 is neergestort na een aanval van een Duitse Messerschmitt. Alleen staartschutter Linton Stephenson overleefde de crash.

De namen van de slachtoffers: W.F. Bradley, E.N. Cummings, C.B. Fleming, G. Glover, J.W.Lake en A.B. Magill.

Het monument is onthuld op 5 mei 2006 door de Canadees Linton Stephenson. De plaquette is op 12 juni 2021 onthuld door de burgemeester van Voorst de heer Penninx, samen met de heer Wijers. De heer Wijers heeft de crash als achtjarige jongen meegemaakt. De onthulling vond plaats met medewerking van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums. 

 


Wageningen 2019 48th

Veteranen winnen weer

In eerste instantie leek het er op dat bevrijdingsdefilé zou verdwijnen, maar gelukkig heeft Defensie nu besloten om het defilé te blijven ondersteunen. Zo'n belangrijke traditie mag natuurlijk nooit verdwijnen. Het gaat hier om een eerbetoon aan mensen die ervoor zorgden dat wij in vrede kunnen leven. Zoals onze Drum Major Jan Scholten in een interview in De Telegraaf verwoordt: "Voor het handhaven van het defilé past maar één reactie: super. Ons credo is niet voor niets: 'We do remember'. "

 

 Canadezenbrug Almen

Bevrijding Almen

Allemaal 1 tv het een uitzending gemaakt over de bevrijding van Almen. Eén onderdeel is opgenomen bij de Canadezenbrug in Almen. Onze Drum Major en Pipe Major hebben aan deze opname hun medewerking  verleend. 

Die bijdrage begint op 27:11.

U kunt de uitzending HIER bekijken. 

 

  

 


Apeldoorn Remembers

De Apeldoorn Remembers film laat historische beelden zien, maar ook hedendaagse kunstvormingen van vrijheid. In de film zijn beelden terug te zien van afgelopen 17 april, dé bevrijdingsdag van Apeldoorn van 17 april dit jaar. Opnames met o.a. de ontsteking van het bevrijdingsvuur, de lichtbundels die over Apeldoorn schenen en een uitgelichte Grote Kerk. De film is daarnaast aangevuld met historische beelden van Vereniging Oud Apeldoorn en een uniek muziekstuk dat is uitgevoerd door de 48th Highlanders of Holland pipes and drums.

 

Rechtstreeks via YouTube bekijken.