48th Highlanders of Holland Pipes and Drums Apeldoorn

48th Highlanders of Holland

 

nlenfr

Nieuws


Market Garden - John Frost Bridge

Market Garden 2022Met de ‘March over the Bridge’ onder leiding van de Pipes & Drums van de Royal British Legion veroverde de Airborne Herdenking bij de John Frostbrug weer als vanouds de harten van de toeschouwers langs de weg.

In Arnhem wordt jaarlijks op vrijdagavond rond 16 september herdacht dat in september 1944 de Slag om Arnhem plaatsvond. De geplande inname van Arnhem en de brug over Rijn was onderdeel van Operation Market waarbij de Geallieerden vanuit België via Nederland wilde doorstoten naar delen van Duitsland. De operatie bevrijdde grote delen van het zuiden van ons land maar de brug bij Arnhem was letterlijk een ‘brug te ver’ (A bridge too far) en vele militairen en burgers verloren het leven.

Market Garden Veteranen wedstrijd 2022Op zaterdag vindt de veteranen wedstrijd in het Gelredome plaats. Tijdens de pauze en na afloop van de wedstrijd brengt de massed band een aantal tunes ten gehore.

Een aantal leden van onze band hebben, als lid van de massed Pipes and Drums, aan deze herdenking deelgenomen. U kunt de media bestanden HIER bekijken.

 


Hare Majesteit Koningin Elisabeth II overleden

Elisabeth II
 
Op 8 september 2022 kwam van Buckingham Palace het droevige nieuws dat Hare Majesteit Koningin Elisabeth II op 96 jarige leeftijd is overleden. Koningin Elisabeth II was vanaf 1947 de Colonel-in-Chief van het Regiment 48th Highlanders of Canada, waaraan wij gelieerd zijn.
 
Onze gedachten zijn bij de familieleden van de koningin en bij de Britse bevolking.
 
 
 
 

Herdenking 20 jr Pipers Memorial Longueval20 year Pipers Memorial

Het Pipers Memorial in Longueval werd onthuld op 20 juli 2002. Het monument is opgericht om alle pipers, die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn gesneuveld, te eren. Toen kwamen meer dan 120 Pipers en Drummers, afkomstig van zelfs Schotland, Ierland, Engeland, Frankrijk, België, Nederland, etc. naar de onthulling en de inwijdingsceremonie.

 

Op 16 juli 2022 zijn we opnieuw naar Frankrijk afgereisd, op de 20e verjaardag van het Memorial, om hulde te brengen aan de gesneuvelde Pipers van de Eerste Wereldoorlog.

Een korte video is HIER te bekijken.

 


Exoduswandeltocht 2022

Exoduswandeltocht 2022

Op zaterdag 25 juni hebben 3 pipers van onze band hun medewerking verleend aan de Exodus Wandeltocht in Huissen.

De Exodus Wandeltocht vanaf Huissen is een eendaagse wandeltocht die vanaf 2011 ieder jaar op de laatste zaterdag van juni gehouden wordt. Vanaf die eerste wandeltocht wordt door de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums hieraan meegewerkt. Voor ons is dit dus ook een traditie geworden.

De wandeltocht start in het toen zwaar getroffen Huissen en loopt door plaatsen die ook veel te lijden hebben gehad van het oorlogsgeweld zoals Angeren, Doornenburg en Elden. De Exodus Wandeltocht kan gezien worden als een 'burgerlijke' tegenhanger van de 'militaire' Airborne Wandeltocht. Dit jaar was het geweldig wandelweer. Het was droog en zo nu en dan liet de zon zich ook zien. Ongeveer 1000 deelnemers hebben de tocht gelopen.

In editie 90 van de Highland Express kunt u meer over (o.a. de historie van) de Exoduswandeltocht lezen. Een foto impressie vindt u HIER.

 


Hattem 75+2 jaar vrijheidHattem vrijheid

Op 18 april 2020 was het 75 jaar geleden dat Hattem door de Canadesen is bevrijd. Door de toen geldende corona maatregelen was het helaas niet mogelijk dit te vieren en moest de organisatie wachten tot 2022.

Op 23 april was het dan toch echt zover; men kon haar vrijheid vieren! Verschillende activiteiten zijn door de organisatoren gepland. Eén daarvan is een optreden in de muziektent door de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums.

Een korte impressie is HIER te vinden. Daarnaast vindt u een verslag in de eerstvolgende editie van de Highland Express (89).

 


Herdenking Lieren

Herdenking Lieren 2022De Stichting Bevrijdingscomité Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen, heeft op 19 april de jaarlijkse herdenking gehouden van de bevrijding van deze drie dorpen in 1945. Dit gebeurt jaarlijks bij het monument aan de Lierderstraat, naast de kerk in Lieren. In verband met de situatie in Oekraïne is de herdenking aangepast. De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums hebben aan deze herdenking hun medewerking verleend.

’s Morgens om 9.00 uur werden de vlaggen van Canada en Nederland gehesen, tijdens het spelen van de volksliederen "O Canada" en het "Wilhelmus" door de Pipe Major van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums.

’s Avonds om 19.30 uur was er eveneens een aangepaste herdenking met medewerking van de gehele band van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums. Bij het monument werden door verschillende vertegenwoordigers bloemen gelegd. Aan het einde van de plechtigheid werden de vlaggen gestreken, tijdens het spelen van de volksliederen van Canada en Nederland.

De foto's zijn HIER te bekijken.

 


Herdenking Holten 2022

Het coronavirus heeft ons gedwongen om de herdenking in 2020 en 2021 in aangepaste vorm te laten plaatsvinden. 2 Jaar lang konden wij de gevallen Canadese militairen, en in het bijzonder de militairen van het Regiment 48th Highlanders of Canada, daardoor niet de eer geven die hen toekomt.

Afgelopen zondag (10 april) konden wij echter weer op een normale wijze, met een volle bezetting en met genodigden en publiek onze bevrijders herdenken. Wij vinden het een eer om de mensen die het grootst mogelijke offer hebben gebracht voor onze vrijheid te kunnen en mogen herdenken. Laten we vooral stilstaan bij het feit dat er ook nu nog steeds mensen zijn die dat offer brengen.

De foto's van deze herdenking kunt u HIER vinden en meer informatie over de herdenking vindt u HIER.


Nieuws 2021


Groesbeek 2021Remembrance Day Groesbeek

Op 11 november is het “Remembrance Day” in Canada en dit wordt elk jaar ook op de Canadese begraafplaats in Groesbeek herdacht. Zo ook deze donderdag 11 november 2021.

Diverse afgevaardigden van het Canadese leger en andere autoriteiten, waren aanwezig om de oorlogsslachtoffers te herdenken. De locoburgemeester Sylvia Fleuren van de gemeente Berg en Dal legde, samen met diverse andere genodigden, een bloemstuk bij het monument. Er waren ook leerlingen van de AFNORTH International School in Brunssum aanwezig. De leden van het Research Team van de stichting Faces to Graves hebben de leerlingen voor aanvang van de herdenking levensverhalen verteld bij de diverse graven. De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums heeft aan deze herdenking haar medewerking verleend.

Remembranche Day is de dag, dat leden van de strijdkrachten (soldaten, matrozen en piloten) worden herdacht en het is de dag waarop de legers zijn gestopt met vechten in Wereldoorlog I. Dat gebeurde op 11 november om 11 uur in 1918 (het elfde uur van de elfde dag van de elfde maand). Ongeveer 100.000 Canadese soldaten zijn in de Eerste en Tweede Wereldoorlog omgekomen. Veel mensen dragen klaprozen voor en op Remembrance Day om hun respect en steun voor de Canadese troepen te tonen. Deze herdenking werd georganiseerd door de Canadese militairen die in Duitsland gelegerd zijn.

 


Jhr. Dr. P.A.C. Beelearts van Blokland overledenJhr dr.P.A.C. Beelearts van Blokland

 

Met intense droefheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van Jhr. Dr. P.A.C Beelaerts van Blokland. Hij overleed woensdag 22 september op 88 jarige leeftijd te Utrecht.

De heer Beelaerts van Blokland was meer dan 25 jaar spreker tijdens onze jaarlijkse herdenking, rond 12 april, op de Canadese Erebegraafplaats Holten.
De toespraken van de heer Beelaerts van Blokland waren een verrijking van onze herdenking en maakten altijd grote indruk op alle aanwezigen. Hij kon als geen ander vertellen over de verschrikkingen van de oorlog en ook over zijn eigen oorlogservaringen, over hoe de bevrijding tot stand kwam en de ultieme offers die daarvoor zijn gebracht. Hij legde altijd een link naar de tijd waarin wij nu leven en naar de toekomst.

Wij zullen hem zeer gaan missen.

Wij wensen mevrouw D. Beelaerts van Blokland, kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden veel sterkte toe om dit verdriet te dragen.

 

Namens het bestuur en de leden van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums,
Tonnie van Amersfoort,
Voorzitter

 


Bijzondere Band Practice

Bijzondere bandpracticeOp dinsdag 12 oktober beleefde onze band een zeer bijzondere band practice (oefenavond). Die avond mochten wij namelijk onze burgemeester Ton Heerts verwelkomen. Sinds december 2019 is hij burgemeester van de gemeente Apeldoorn. Tijdens herdenkingen had hij al wel contact gehad met onze band, maar door alle corona maatregelen was er voor hem nog geen mogelijkheid om officieel kennis met ons te maken. Dat werd dus die bewuste avond alsnog "ingehaald". Namens het college ontvingen alle leden van de 48th Highlanders of Holland een pin van de gemeente Apeldoorn, om de band tussen de gemeente Apeldoorn en de 48th Highlanders of Holland P&D te onderstrepen.

Op deze avond ontvingen onze leden via Jan Koorenhof (voorzitter Stichting Apeldoorn Burlington comité) nog een bijzonder ere geschenk van de stad Burlington (via de Mundialization Committee). Zij ontvingen ieder persoonlijk een handgemaakte wandelstok, als dank voor alles wat de band doet om de bevrijding en de bevrijders van Apeldoorn en omgeving te herinneren. De eerste wandelstokken werden overhandigd aan de veteranen van de Royal Canadian Legion in Burlington. Deze wandelstokken zijn gemaakt bij de wood carvers van de Art Gallery of Burlington.

Naast al deze verrassingen was er nog een onverwacht moment. Tot ieders verbazing was Jim Matz (Lid van verdienste) vanuit Canada overgekomen naar Nederland, om een bezoek aan onze band te brengen. Van zijn komst waren slechts een paar mensen op de hoogte.

Deze dinsdagavond op 12 oktober 2021 zal voor altijd een zeer bijzondere Band Practice blijven.

 


 


Exodus HuissenExodus Huissen 2021

Op zaterdag 2 oktober was er dan toch eindelijk de 10e editie van de Exoduswandeltocht met als thema 'Vrijheid'. Onder normale omstandigheden vindt de wandeltocht plaats op de laatste zaterdag in juni; zijnde de periode waarin stil wordt gestaan bij de terugkomst van de duizenden burgers na hun gedwongen evacuatie in 1945. De datum 2 oktober herinnert aan het fatale bombardement dat plaatsen als Doornenburg en Huissen in 1944 zwaar trof. De tocht voert de wandelaar door de Betuwse natuur, over prachtige dijken, langs cultuurhistorische plaatsen en WO II monumenten. 3 Pipers van de 48th Highlanders of Holland P&D hebben voor de muzikale omlijsting gezorgd.

Foto's en video vindt u HIER.

 


Onthulling monument Beemte

Onthulling monument Beemte

Op 10 oktober 1943 wist piloot Earl Verrill de gehavende Tennessee Toddy, een vliegend fort, veilig aan de grond te zetten in Beemte-Broekland. Hij was zich niet bewust van het drama dat zich achter hem afspeelde: bombardier John Lilley was met zijn parachute blijven haken aan de staart van de B17 en sloeg te pletter in de bomen vlak voor de geslaagde landing. Als eerbetoon heeft Frits Bouwmeester, inwoner van Beemte-Broekland, met hulp van bedrijven een metalen monument laten fabriceren. Dit monument is op 1 oktober 2021 onthuld. De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums hebben aan deze onthulling hun medewerking verleend.

Foto's en video vindt u HIER.

 


Souchez 2021Souchez  2021

Ten gevolge van de Corona maatregelen konden wij 2 jaar lang helaas niet deelnemen aan de optredens in Souchez en omgeving, maar het afgelopen weekend (3, 4 en 5 september) waren wij traditiegetrouw weer gast van de Somme Battlefield Pipe Band. Wij hebben daar samen deelgenomen aan verschillende optredens. Het was geweldig om weer met elkaar op te kunnen trekken en we hebben dan ook volop genoten. U kunt HIER de foto's en video bekijken.

 

 


Herdenking Groesbeek

Herdenking Groesbeek

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten veel Canadese troepen op Nederlandse bodem. Veel van die matrozen, soldaten en vliegeniers gaven hun leven.

Deze gesneuvelde Canadezen zijn op 19 juli herdacht tijdens een kleine ceremonie in Groesbeek, met medewerking van één van onze pipers.

Opdat we hen niet vergeten!

 

 

 


Monument en plaquette Lancaster TeugeMonument en plaquette Teuge

Het oorlogsmonument in Teuge (gemeente Voorst) is opgericht ter nagedachtenis aan de zes (vijf Engelsen en één Canadees) omgekomen bemanningsleden van de geallieerde Lancaster bommenwerper die in Teuge op 12 juni 1943 is neergestort na een aanval van een Duitse Messerschmitt. Alleen staartschutter Linton Stephenson overleefde de crash.

De namen van de slachtoffers: W.F. Bradley, E.N. Cummings, C.B. Fleming, G. Glover, J.W.Lake en A.B. Magill.

Het monument is onthuld op 5 mei 2006 door de Canadees Linton Stephenson. De plaquette is op 12 juni 2021 onthuld door de burgemeester van Voorst de heer Penninx, samen met de heer Wijers. De heer Wijers heeft de crash als achtjarige jongen meegemaakt. De onthulling vond plaats met medewerking van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums.

 


Wageningen 2019 48th

Veteranen winnen weer

In eerste instantie leek het er op dat bevrijdingsdefilé zou verdwijnen, maar gelukkig heeft Defensie nu besloten om het defilé te blijven ondersteunen. Zo'n belangrijke traditie mag natuurlijk nooit verdwijnen. Het gaat hier om een eerbetoon aan mensen die ervoor zorgden dat wij in vrede kunnen leven. Zoals onze Drum Major Jan Scholten in een interview in De Telegraaf verwoordt: "Voor het handhaven van het defilé past maar één reactie: super. Ons credo is niet voor niets: 'We do remember'. "

 

 Canadezenbrug Almen

Bevrijding Almen

Allemaal 1 tv het een uitzending gemaakt over de bevrijding van Almen. Eén onderdeel is opgenomen bij de Canadezenbrug in Almen. Onze Drum Major en Pipe Major hebben aan deze opname hun medewerking verleend.

Die bijdrage begint op 27:11.

U kunt de uitzending HIER bekijken.

 

 

 


Apeldoorn Remembers

De Apeldoorn Remembers film laat historische beelden zien, maar ook hedendaagse kunstvormingen van vrijheid. In de film zijn beelden terug te zien van afgelopen 17 april, dé bevrijdingsdag van Apeldoorn van 17 april dit jaar. Opnames met o.a. de ontsteking van het bevrijdingsvuur, de lichtbundels die over Apeldoorn schenen en een uitgelichte Grote Kerk. De film is daarnaast aangevuld met historische beelden van Vereniging Oud Apeldoorn en een uniek muziekstuk dat is uitgevoerd door de 48th Highlanders of Holland pipes and drums.

Of rechtstreeks via YouTube bekijken.Dodenherdenking Beekbergen en Heteren

Normaal gesproken Herdenken en Vieren we onze vrijheid uitgebreid samen en met elkaar. Door corona zullen we dat dit jaar anders moeten doen: “Thuis voor de Buis”. Onze band heeft aan 2 herdenkingen haar medewerking verleend, namelijk 2 pipers in Beekbergen en 1 in Heteren.

  • Beekbergen:

Met een paar korte filmpjes nemen wij u mee in het programma zoals u dat in Beekbergen gewend bent met: De overdenking in de kerk, het taptoe signaal en de 2 minuten stilte bij het monument in het Teixeira de Mattospark aan de Loenenseweg, het zingen van het Wilhelmus, de kranslegging en toespraak door burgemeester Heerts en het bestuur van de Stichting, het ophalen van het Bevrijdingsvuur uit Wageningen en het ontsteken van het vuur bij het monument.

De gehele herdenking is HIER te bekijken.

(Korte impressie):

Korte impressie van de bijdrage door de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drum.

Rechtstreeks via YouTube bekijken.

 

  • Heteren

Korte impressie van de bijdrage door de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drum.

Rechtstreeks via YouTube bekijken.

De gehele herdenking in Heteren is HIER te bekijken.

 


Canada-Nederand VriendschapsdagApeldoorn Burlington

Dit jaar zal de Burlington Mundialization Committee twee video's uitbrengen op het YouTube-kanaal van de stad Burlington, om de Canada-Nederland Vriendschapsdag te vieren. De video's herdenken de 76e verjaardag van de bevrijding van Nederland door Canadese strijdkrachten in de Tweede Wereldoorlog en de 16e verjaardag van de vriendschap van de stad Burlington in Canada met de stad Apeldoorn in Nederland. De eerste video wordt op 3 mei uitgebracht en de tweede op 5 mei, via onderstaande links.

Deel 1 op 3 mei: https://www.youtube.com/watch?v=BlN62SpZuFY

Deel 2 op 5 mei: https://www.youtube.com/watch?v=NZaXoF9uWFQ

Indien er iets mis gaat met de eerder genoemde links, kunt u de algemene link naar het kanaal van de stad gebruiken: https://www.youtube.com/channel/UCqkRyOmIjZuRo9BCLRYJflQ

De twee video's bevatten vooraanstaande gasten, zoals de burgemeesters van Burlington en Apeldoorn en de consul-generaal van Nederland en bevatten muzikale en artistieke uitvoeringen van groepen in beide steden.

Hoogtepunten zijn onder meer een spreker die ons vertelt over zijn ervaring als kleine jongen die vrijheid ervoer aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en een uniek optreden van basisschoolleerlingen van de Trinity Christian School in Burlington.

 


Herdenking Lieren 2021

 

Herdenking Lieren

Op 17 april zijn traditiegetrouw in Lieren de vlaggen van Canada en Nederland gehesen. In verband met de coronaregels is dit geheel volgens de regels in kleine kring uitgevoerd.

Jan Muller en Anthoinette Konijnenberg legden namens de Stichting Bevrijdingscomité 2000 Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen een bloemstuk neer. De volksliederen werden door 2 pipers van de 48th Highlanders of Holland gespeeld.

 

 

 

 

 Holten Canadese begraafplaats Herdenking Holten vervalt

In verband met de huidige corona maatregelen waren wij genoodzaakt om ook dit jaar onze herdenking in Holten af te gelasten. Dit besluit is ons zwaar gevallen, maar er rest ons helaas geen andere keuze. Wij hopen dat u hier begrip voor heeft.

Op maandagavond 12 april heeft een delegatie van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums de gevallen militairen van het Regiment 48th Highlanders of Canada herdacht. Wij hopen volgend jaar weer met een volledige band en bezoekers te mogen herdenken. Lest we forget...

 


Wageningen

Wel bevrijdingsvuur, geen defilé in Wageningen

De herdenking en viering op 4 en 5 mei in Wageningen zal ook dit jaar voor een groot deel online zijn. Het bevrijdingsvuur wordt rond middernacht wel ontstoken, maar er zal geen bevrijdingsvuurestafette plaats vinden. Ook het traditionele defilé kan dit jaar opnieuw niet doorgaan vanwege het coronavirus. Dat liet Thera Westerhoud, directeur van Wageningen45 donderdag weten in een online uitzending. Op 4 mei zal 's avonds op tv en online een programma te zien zijn bij Omroep Gelderland en de NOS, waarbij om 0:00 uur het bevrijdingsvuur ontstoken zal worden. Klik HIER voor meer informatie van Omroep Gelderland.

 


30 jaar 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums 48th Highlanders

Vrijdag 15 januari 2021 bestaan wij 30 jaar.

Al 30 jaar zijn wij een “levend monument” voor onze bevrijders, door onze muzikale bijdrage te leveren aan herdenkingen en bevrijdingsfeesten in binnen- en buitenland. Dit vervult ons met dankbaarheid, blijheid en trots.

Graag hadden we dit jubileum samen met u, de leden, de donateurs, vrienden en belangstellenden, gevierd met een mooi concert. Helaas is dit vanwege de corona pandemie niet mogelijk. Wel zullen wij ter gelegenheid van deze mijlpaal binnenkort een jubileumeditie van onze Highland Express uitgeven met een selectie uit de vele hoogtepunten van de afgelopen 30 jaar. Deze Highland Express hebben wij ook op onze website geplaatst (naast onze uitgave op papier), waardoor deze bijzondere uitgave gelezen kan worden door alle belangstellenden. Over deze jubileumuitgave kunt u HIER meer informatie vinden.

Vanuit Canada hebben wij van het Regiment 48th Highlanders of Canada - bij monde van CO.Lt.Col. R. Alkema, CD - een felicitatie via een video boodschap ontvangen. U kunt deze HIER bekijken.

Dilias Gu Brath
Tonnie van Amersfoort
Voorzitter

Onze regimentstune Highland Laddie, The Regimental

 


 


Lichtjes op oorlogsgraven

Lichtjes op oorlogsgraven Holten

Het jaar 2020 waarin we 75 jaar vrijheid uitbundig hadden willen vieren is abrupt door het Coronavirus verstoord. Dit jaar konden helaas de herdenkingen en vieringen niet of maar in zeer beperkte mate georganiseerd worden. Op dit moment bevinden we ons in een tweede coronavirus-golf waarvan het einde nog niet in zicht is. Jaarlijks plaatsen scholieren van de Holtense basisscholen op kerstavond kaarsen bij de graven van alle gevallenen die op de Canadese begraafplaats in Holten begraven liggen. Dit jaar zal door de huidige coronamaatregelen deze ceremonie helaas niet plaats kunnen vinden met publiek erbij.

Meer informatie....

 


Herb Pike 1924 - 2020

Vanuit Canada ontvingen wij het bericht dat Herb Pike op 21 november 2020 op 96 jarige leeftijd is overleden. Herb was een regimentsicoon van het regiment 48th Highlanders of Canada en een van de laatste veteranen in de frontlinie van de Italiaanse veldtocht uit de Tweede Wereldoorlog van 1943-45 en de bevrijding van Holland - en Apeldoorn in het bijzonder - in 1945. Zijn karakter was altijd bewonderenswaardig.

Wij zullen hem missen.

Dileas Gu Brath!

 

 

 

 

 

 

 


Korte optredens bij Verpleeg- en verzorgingshuizen

Door alle corona maatregelen moesten veel bewoners van de verpleeg- en verzorgingshuizen op hun kamer blijven. Omdat deze situatie al maanden voortduurde, hebben een aantal leden van onze band korte optredens (coronaproof) verzorgd bij verschillende locaties - in en buiten Apeldoorn - voor de bewoners en het personeel. Zowel voor de toehoorders als voor de bandleden waren het zeer geslaagde momenten. Er werd vaak meegezongen met bekende tunes. Voor ons is het een genot om op dat moment die blijde gezichten te zien.

Optreden zorginstellingen

 


Herdenking Canadese begraafplaats Holten

In het voorjaar van 1945 waren het overwegend Canadese troepen die Noord- en Oost-Nederland bevrijdden. Velen brachten het grootste offer. Onder andere onze minister van Defensie mevrouw Bijleveld legde op 4 mei 2020 een krans op de Canadese Begraafplaats Holten, waar 1394 militairen hun laatste rustplaats hebben. Onze PM en DM hebben eervol hun medewerking aan deze herdenking verleend.

 

 

Herdenking Holten 4 mei 2020

 


Herdenking René Bruggeman.

Woensdag 22 april is het 10 jaar geleden dat René Bruggemann, één van onze pipers, omgekomen is. René was destijds werkzaam bij de Koninklijke Marechaussee en overleed na een motorongeluk.

Daarom heeft Johan Veen bij het herdenkingsmonument van de Koninklijke Marechaussee, bij de Willem III kazerne in Apeldoorn, een bloemstuk met informatie geplaatst.

Herdenking René

 


Vlag hijsen Lieren.

Op vrijdag 17 april is in Lieren een herdenking gehouden, met inachtneming van de corona regels. Het Bevrijdingscomité Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen heeft hiervan het volgende verslag gemaakt;

Vrijdagmorgen was er bij het bevrijdingsmonument in Lieren de bekende klanken van de doedelzak te horen van de 48th Highlanders of Hollands Pipes en Drums. Dik Singel blies het Wilhelmus bij het hijsen van de Nederlandse driekleur en het Canadees Volkslied, Oh Canada, bij de Canadese vlag.

Het Bevrijdingscomité Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen wilde op deze dag op gepaste wijze aandacht besteden aan de bevrijding van deze dorpen door de Canadezen. Jan Muller vond de Highlanders bereid om deze morgen mee te werken aan de korte plechtigheid bij het monument in Lieren. De plechtigheid bestond uit het hijsen van de vlaggen door Jan Scholten.

Gewoonlijk is de bevolking van Lieren aanwezig en ook de oorlogsvoertuigen van de Old Army Cars, maar door het corona virus moest de plechtigheid in aangepaste vorm plaatsvinden. De bewoners gaven door het uitsteken van de Nederlandse vlag te kennen betrokken te zijn bij dit historische feit. Al eerder vond bij het monument in Oosterhuizen (bij het Dorpshuis) ook een korte plechtigheid plaats met het hijsen van de vlaggen. Het comité wilde voor de schoolkinderen toch niet “75 jaar bevrijding” ongemerkt voorbij laten gaan. Voor ongeveer vierhonderd kinderen uit Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen was er een herdenkingsetui gevuld met schrijf- en tekenspullen.

Vlag hijsen Lieren

 


Herdenking Holten.

In verband met de afgekondigde corona maatregelen waren wij genoodzaakt om onze herdenking in Holten af te gelasten. Dit besluit is ons zwaar gevallen, maar wij hadden helaas geen andere keus. Echter, op 13 april heeft een kleine delegatie van onze band alsnog bloemen gelegd op de Canadese begraafplaats in Holten. Onze PM heeft daar het Lament gespeeld.

Tevens heeft de burgemeester van Voorst een krans gelegd bij het herdenkingsmonument van Operation Canonshot. U kunt de videobeelden HIER bekijken. Op deze manier zijn onze bevrijders van de 48th Highlanders of Canada - binnen de beperkte mogelijkheden - toch herdacht.

"We will remember them..."

 

Holten 2020 48th Highlanders of Holland

 


Gevolgen maatregelen coronavirus.

In verband met de afgekondigde corona maatregelen zijn veel herdenkingen en vieringen verplaatst, of afgelast. In onze agenda houden wij u zoveel mogelijk op de hoogte. Voor de meest recente informatie verwijzen wij u naar de website van de desbetreffende organisator c.q. organisatie.