48th Highlanders of Holland Pipes and Drums Apeldoorn

48th Highlanders of Holland

 

nlenfr

Bevrijding van Apeldoorn

De geallieerde luchtlandingsoperatie Market-Garden bij Arnhem in september 1944 mislukte volledig. Grote aantallen evacués uit Arnhem e.o. moesten worden ondergebracht in Apeldoorn. Ook bijna 1800 gewonde krijgsgevangen Airborne’s kwamen naar Apeldoorn. Ze werden ondergebracht in de Koning Willem III - kazerne, maar ook in de ziekenhuizen en op Paleis Het Loo.

Om de oorlog te beëindigen was er dus nog een laatste offensief nodig. Dit was gericht op het hart van Duitsland en op de ontmoeting met de uit het oosten oprukkende Russen. Op de flank van dit offensief moest Nederland verder worden bevrijd. Die taak werd opgedragen aan de Canadezen. De eerste Brigade van het 1e Canadese leger, waar het Regiment 48th Highlanders of Canada deel van uitmaakte, zou in zijn eerste actie de IJssel oversteken tussen Deventer en Zutphen. Dit was Operation Cannonshot. Bij de oversteek van de IJssel sloeg het noodlot al toe voor het regiment. Het verloor bij de bevrijding van de Veluwe 19 militairen, waaronder hun commandant Donald MacKenzie.

 


Apeldoorn en Donald MacKenzie

Deventerstraat/Hoofdstraat Apeldoorn en Donald MacKenzie

 

Tijdelijke begraafplaats Wilp

Canadezen van het 48th Regiment Highlanders of Canada nemen in augustus 1945 afscheid van hun gevallen kameraden op de tijdelijke graafplaats in Wilp.

 

Na deze oversteek leverde het regiment gevechten bij Wilp, de Hoven, Twello en Teuge en bevrijdde vervolgens Apeldoorn op 17 april 1945. Het sluisje speelde daarbij een grote rol. Door daar het kanaal over te steken voorkwamen twee Apeldoorners, Gijs Numan en Albert van der Scheur, een waarschijnlijk bombardement. Ze lichtten de Canadezen in over het feit dat bijna alle Duitsers de stad al hadden verlaten. Elk jaar wordt deze gebeurtenis herdacht.

 

Herdenking 't Sluisje Apeldoorn

Herdenking bij 't Sluisje in Apeldoorn


Kijkt u voor meer informatie op de website Apeldoornendeoorlog.nl. Op de site Pipes for freedome vindt u eveneens veel aanvullende informatie en foto's van de 48th Highlanders of Canada (Engels).

U kunt het hele verhaal over de bevrijding van Apeldoorn ook op de site Bevrijding van de Veluwe lezen.


Beelden over de bevrijding van Apeldoorn: